Jack Russell Terri√ęr

Rasstandaard

Rasstandaard van de Jack Russell TerriërGewicht: 1 kg per 5 cm hoogte, dit betekent dat een hond van 25 cm, 5 kg moet wegen.
Schofthoogte: de Parson Jack Russell is langbenig, terwijl de Jack Russell Terriër de kortbenige of de normaalbenige soort is. Bij de Parson is de ideale schofthoogte voor de reu 35 cm en voor de teef 33 cm. De Jack Russell bereikt idealiter een schofthoogte van 25 tot 30 cm.
Kleur: kan volledig wit, twee- of driekleurig (tricolor) zijn. De overheersende kleur is altijd het wit. De aftekeningen zijn in de kleur tan, lemon of zwart en beperken zich het liefst tot het hoofd en de staartaanzet. De bruine aftekeningen kunnen van de lichtste tot de warmste tankleur zijn (kastanje).

Voorkomen van de Jack Russell TerriŽr

Mooie Jack Russel Hoofd: de schedel is vlak en van middelmatige breedte, en wordt smaller naar de ogen toe. Daar gaat die over
in een sterke snuit met krachtige, goed ontwikkelde kaken. De stop is duidelijk, maar niet sterk geprononceerd. De lengte van de stop tot de neus is iets korter dan de afstand van de stop tot de achterhoofdsknobbel. De neus moet zwart zijn.
Ogen: kleine, donkere, amandelvormige ogen met een alerte en pientere expressie. De oogleden zijn goed aangesloten en de randen zijn zwart gepigmenteerd.
Oren: de oren van de Jack zijn V-vormig en vallen naar voor tot tegen het hoofd. Ze zijn stevig en heel beweeglijk.
Mond: de kaken zijn goed ontwikkeld. Hij heeft een scharend gebit met strak aangesloten, goed gepigmenteerde lippen en sterke tanden.
Hals: de hals is vij lang, sterk, gespierd en droog.
Lichaam: dit hondje heeft een diepe, smalle borstkas en een sterke, rechte rug. De lendenen zijn matig gewelfd, kort, sterk en goed bespierd. Het lichaam is iets langer dan hoog, zo gemeten dat de afstand van schoft tot staartaanzet iets langer is dan de afstand van schoft tot de grond. Hij heeft vrij horizontale ribben vanaf de ruggengraat, die vlakker worden aan de zijden.
Voorhand: de voorbenen zijn recht van de schouder tot de tenen. De schouders liggen schuin en zijn niet te zwaar bespierd.
Achterhand: de achterbenen zijn sterk en gespierd en staan parallel indien de hond van achteren gezien vrij staat. Er is een goede kniehoeking en een lage hak.
Voeten: de voeten zijn rond, hard, gespierd en gesloten met middelmatig gebogen tenen, die noch in-, noch uitdraaien. De zolen zijn klein, maar stevig.
Staart: de staart is hoog aangezet, sterk en recht. Meestal wordt die gecoupeerd op een lengte zodat de punt van de staart op gelijke hoogte met de oren komt te liggen. In rust mag de staart hangen, terwijl hij in beweging rechtop moet staan.
Vacht: er zijn 3 vachttypes bij de Jack Russell TerriŽr: gladharig, broken-coated of gebroken en ruwharig. In ieder geval moet de vacht stug en dicht zijn, zodat de hond beschermd is tegen alle weersomstandigheden.


Disclaimer & privacybeleid